Δευτέρα, 5 Ιανουαρίου 2015

Γίνε πολύτιμος!

Ποιός δε θέλει να νιώθει πολύτιμος στο εργασιακό του περιβάλλον;
Είναι αυτό το συναίσθημα που σε γεμίζει έντονα με ενέργεια και όρεξη να κάνεις ακόμη περισσότερα, όταν βλέπεις ή αισθάνεσαι πως είσαι σημαντικός για την ομάδα στην οποία εντάσσεσαι.
Αναπολώ τους λίγους μόνο μήνες εργασίας μου και σκέφτομαι πως οι πιο ευτυχισμένες μου στιγμές στη δουλειά ως τώρα είναι εκείνες που ένιωσα πως προσφέρω και ανταμείφθηκα με το "μπράβο σου", το "με κάνεις υπερήφανο" ή με το "είσαι ένα σημαντικό μέλος".
Είναι μεγάλος ο δρόμος της εμπειρίας και της γνώσης, αλλά δε θα σταματήσω να πιστεύω πως στην ηλικία των 23 ο αυτοσκοπός δεν είναι να γίνεις ξαφνικά ο manager ούτε να αποκτήσεις huge φήμη από το πουθενά. Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθεις να γίνεσαι πολύτιμος. Όχι μόνο στα 23, αλλά πάντα και παντού. Κι όλα τα άλλα έρχονται μόνα τους.

Πως γίνεσαι όμως πολύτιμος;

1. Ουδείς αναντικατάστατος
Πολύτιμος δεν σημαίνει και αναντικατάστατος. Εάν νιώθεις πως έχεις ήδη γίνει πολύτιμος μην επαναπαύεσαι. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί ακόμη εκεί έξω με όρεξη, δύναμη, γνώση και πάθος σαν εσένα. Πολύτιμος είναι εκείνος που γνωρίζει την αξία του αλλά δεν την υπερεκτιμάει.

2. Ψάξου!
Ψάξε νέες τεχνολογίες, κατέβασε ένα νέο application, άκου μια νέα playlist στο spotify, δες μια ταινία, μάθε ένα spot της πόλης σου, ταξίδεψε, απορρόφησε όσα περισσότερα μπορείς. Το ψάξιμο είναι μια απόλυτα προσωπική διαδικασία και αποτελεί το κλειδί που θα βοηθήσει τη δημιουργικότητα και το ελεύθερο πνεύμα σου να παραμένουν σε εγρήγορση. Πως θα σε κάνει αυτό πολύτιμο; Όλοι χρειάζονται έναν άνθρωπο με εμπειρίες και ιδέες στην ομάδα τους: Become their inspiration!

3. Παρατήρησε 
Εάν κάποιος συνάδελφος αποτελεί επαγγελματικό πρότυπο για εσένα, παρατήρησε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και κατανόησε ποιά είναι τα σημεία που θαυμάζεις και γιατί. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσεις πως το άτομο αυτό λειτουργεί πολύ διπλωματικά στις αντιπαραθέσεις. Σου αρέσει αυτό. Γιατί; Επειδή παραμένει ήρεμο και αποπνέει δυναμικότητα. Πως το κάνει; Μιλάει αργά, σταθερά και σίγουρα. Κράτησε το σαν tip για εσένα!

4. Θέσε ερωτήσεις
Έχεις απορίες, όλοι έχουμε, παραδέξου το. Συγκρότησε την ερώτηση σου και πρώτα θέσε την στον εαυτό σου. Εάν δεν υπάρχει περίπτωση να την απαντήσεις μόνος σου, τότε ρώτησε. Από τη μια πλευρά θα λύσεις την απορία σου και από την άλλη θα κάνεις κάποιον να νιώσει χρήσιμος και σημαντικός που σου μετέδωσε τα φώτα του.

5. Βάλε όρια
Πολύτιμος δε σημαίνει "ανοιχτός σε όλα". Ο πολύτιμος εργαζόμενος, θα παραμείνει έτσι εάν γνωρίζει τα όρια του εαυτού του και τα θέτει στους υπόλοιπους. Πως θα είσαι πολύτιμος για τους άλλους εάν δεν θεωρείς πολύτιμο τον ίδιο σου τον εαυτό;

6. Συνείσφερε
Η ομάδα εθελοντισμού στη δουλειά σου ζητάει περισσότερους εθελοντές; Μια συνάδελφος χρειάζεται βοήθεια με ένα project; Why not? Το να είσαι πολύτιμος άνθρωπος είναι θέμα κουλτούρας, μην το βλέπεις μόνο εργασιακά.

7. Ξεπέρασε τα λάθη σου
Τα λάθη είναι αναπόφευκτα, ειδικά όταν είσαι junior στη δουλειά σου. Παραδέξου τα, μάθε από αυτά, μην τα αφήνεις να τα καταβάλλουν και προχώρησε με καθαρό μυαλό!

8. Να είσαι ευγενικός
Όσο κακή μέρα κι εάν έχεις, άλλο τόσο κακή μπορεί να έχει και ο απέναντι σου. Δεν βοηθάει κανένα η μιζέρια ούτε η επιθετικότητα. Όπως κι εάν νιώθεις, όποια αντιμετώπιση κι εάν έχεις, παρέμεινε ευγενικός. Στο τέλος της ημέρας θα είσαι καλά με τον εαυτό σου κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.

http://static.squarespace.com/static/50666439e4b041f0d4460982/t/51fa5583e4b0cdf15da89b02/1375360391975/albert-einstein.png

Alexanthi! ♥

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου